Bebeklerde Suyun Terapi Etkisi
Bebeklerde Suyun Terapi Etkisi
Bebeklerde yüzmenin terapi etkisi,yüzme eğitimi alan bebeklerde açıkça gözlenmektedir. Pek çok ebeveyn bebeklerinin yüzme eğitimi aldıktan sonra sakinleştiğini ve gaz sancısı gibi problemlerinin azaldığını belirtmiştir.
Bebeklerin anne karnındaki etkileri doğduktan sonra belli bir dönem daha devam etmektedir. Bu dönem sürecinde bebekler anne karnında olduğu gibi suda da oldukça rahat davranmaktadır. Yüzme faaliyeti bebeklerde sosyallik bilincini arttırırken anne ile baba arasındaki duygusal bağları da güçlendirmektedir. Bu durum da suyun terapi etkisi açısından önemli noktalardan birisidir.
Bebeklerde Yüzmenin Faydaları
Bebeklerde yüzme eğitiminin faydaları incelendiğinde çok yönlü bir fayda sağladığı görülmektedir. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilmektedir:
·Bebeklerde gaz sancısı problemini olumlu yönde etkilemektedir.
·Yemek yeme problemi olan çocukların iştahlarını açmaktadır.
·Bebeklerde uyku düzeninin oturmasına yardımcı olmaktadır.
·Bebeğin sinir sistemini rahatlatarak sakinleşmesine yardımcı olmaktadır.
·Bebeklerin denge sisteminin gelişmesine yardımcı olarak koordinasyon sağlamaktadır.
·Dolaşım sisteminin harekete geçmesine yardımcı olmaktadır.
·Bebeğin ebeveynleriyle arasındaki bağın güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
·Bebeğin sosyal gelişimini olumlu yönde etkilemektedir.
·Bebeğin psikolojik gelişim sürecine katkı sağlamaktadır.
·Bebeğin özgüveninin artmasına yardımcı olmaktadır.
·Bebeğin bağımsızlık duygusunun artmasına yardımcı olmaktadır.
·Bebeklerin karada kullandıkları kaslarını suda da kullanması sağlanarak kas gelişiminin kuvvetlenmesine yardımcı olunmaktadır.
·Bebeklerin yürüme sürecini hızlandırmaktadır.
·Bebeğin duyularının gelişmesine yardımcı olunmaktadır.
Bebeklerin Yüzmeye Başlama Zamanı
Bebeklerde yüzme eğitimine başlama zamanı incelendiğinde oldukça erken dönemlerde eğitim verilebildiği görülmektedir. Bebeklerin anne karnında edindiği su altında yüzme ve nefes tutma refleksi ilk dönemlerde oldukça kuvvetli bir şekilde devam etmektedir. Sonraki dönemde ise bu beceriler yavaşlamaktadır. Bu nedenle bebeklere yüzme eğitimi 2 aylık dönemde dahi verilebilmektedir. Bebeğin hangi dönemde yüzme eğitimi alması gerektiği, anne ve babanın ve hatta bebeğin kendini hazır hissetmesine bağlıdır. Bebeklere verilen yüzme eğitimleri için alanında uzman kurumlar, bebeğin yaşına göre bir program uygulamaktadır. 0-3 yaş arasındaki yüzme eğitimlerine anne ve baba da katılmaktadır. Suyun terapi etkisibu dönemde oldukça rahat bir şekilde gözlenebilmektedir. Bebekler için hazırlanan yüzme eğitimlerine 12 ay boyunca katılım sağlanabilmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken hususlar suyun sıcaklığının 30 ila 32 derece olması ve gerekli hijyen koşullarının sağlanmasıdır.
Bebeklerde Yüzme Eğitimi Güvenlik İpuçları
Bebek yüzme eğitimlerine dair ipuçları, yüzme eğitimi verilen kurum tarafından anne ve babalara aktarılmaktadır. Her ihtimale karşı anne ve babanın bu konuda bilinçli olması önem arz etmektedir. Güvenlik için önemli noktalar şu şekilde listelenebilmektedir:
·Bebeklerin suyun içerisinde bir an dahi yalnız bırakılmaması oldukça önemlidir. Bebekler 1 cm su içerisinde bile boğulabilmektedir. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda bulunmaktadır.
·Bebek yüzme eğitimlerinde, bebeğin kendini güvende hissetmesi için dokunma denetimi yapmak en önemli noktalardan birisidir. Yani yetişkin bir kişinin bebeğe dokunabilecek kadar yakın mesafede yer alması gerekmektedir.
·Havuzun hijyenik olmasına dikkat etmek gerekmektedir.
Bebeklere Yüzme Eğitimi Verilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeklere yüzme öğretirken dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilmektedir:
·Mutlaka bir eğitmenden yardım almanız gerekmektedir. Herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamak ve doğru bir temel inşa etmek için alanında uzman bir kişinin desteğini almak büyük önem arz etmektedir.
·Bebeğin sürekli batması ve su yutması hem zararlı olacak hem de kendini güvensiz hissettirecektir. Bu durumda suyun terapi etkisi gözlenemeyecek tam tersi bebek huzursuz olacaktır. Bu nedenle doğru şekilde tutulmasında fayda bulunmaktadır.
·Eğitimleri 30 ila 45 dakika arasındaki periyotlarda belirlemeniz gerekmektedir.