Engelli Bireylerde Yüzme Terapisi ve Tedavisi
Engelli yüzme terapisi, engelli bireylerin rahatlamalarını ve sakinleşmelerini de sağlamaktadır. Bu nedenle yalnızca fiziksel bir tedavi yöntemi değil, aynı zamanda bir terapi olarak adlandırılmaktadır. Engelli bireylere yüzme eğitimi alanında uzmanlaşmış hocalar tarafından verilmektedir. Bu nedenle en yüksek faydayı sağlamaktadır.
Yüzmenin Engelli Bireylere Faydaları
Engelli bireylere yüzme eğitiminin sağladığı faydalar oldukça çok yönlüdür. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilmektedir:
·Yüzme eğitimi sürecinde engelli bireylerin göstermiş olduğu gelişim, bireyin motivasyonunu arttırmaktadır. Bu sayede kişinin kendine olan güveni de yükselmektedir.
·Yüzme eğitiminin sağladığı bir diğer önemli fayda, engelli bireyin sosyalleşmesinin artmasıdır. Bu süreçte birey sosyal çevre ile uyumlu hareket etme becerisini geliştirmektedir.
·Yüzme sporu, tüm bireylerde kasların gelişimi sağlamaktadır. Hem düz kaslar hem de çizgili kaslar bu süreçte kuvvetlenmektedir.
·Engelli bireyin kendi işlerini yapabilme becerisi gelişmektedir.
·Engelli bireyin su içerisinde göstermiş olduğu efor rahatlamasını sağlamaktadır. Bu sayede bireyin uyku düzeni problemleri gibi sıkıntılar azalmaktadır.
·Engelli bireyin bağımsızlık duygusu gelişmektedir.
·Yüzme eğitimi kişinin zihinsel gelişimine yardımcı olmaktadır.
Engelli Bireylerde Yüzme Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Engelli bireyin yüzme terapisine dair bilinmesi gerekenler şu şekilde listelenebilmektedir:
·Engelli bireyin 0-4 yaş aralığında olması halinde ebeveynlerinin de düzenli olarak eğitime katılması önem arz etmektedir. Bebeğin kendisini güvende hissetmesi için bu süreçte mutlaka dokunma mesafesinde bir yetişkin olması oldukça önemlidir.
·Engelli bireyin 4 yaşından büyük olması halinde, birey ortama adapte olarak eğitime katılmalıdır. Bu durum kişinin kendini güvende hissetmesi açısından oldukça önemlidir.
·Engelli bireylerin suya adaptasyon süreci, bireyden bireye değişiklik göstermektedir. Bu nedenle bu süreçte sabırlı olmak ve olumsuz düşüncelere kapılmamak gerekmektedir.
·Engelli yüzme terapisi için bireyin kendini hazır hissetmesi önem arz etmektedir. Bireyin huzursuzluğu uzun bir süre geçmiyorsa, eğitim hocasının da fikrini alarak bir süre ertelemek faydalı olacaktır.
·Yüzme eğitiminin mutlaka uzman bir kişiden alınması önem arz etmektedir. Bu sayede eğitimden en yüksek fayda alınabilmektedir.
·Konuşma problemi yaşayan engelli bireylerin konuşma becerisinin gelişmesine yardımcı olmaktadır.
Engelli Bireylerde Yüzme Eğitimine Ne Zaman Başlanmalıdır?
Engelli bireyin yüzme eğitimine başlama zamanı konusunda bir sınırlama bulunmamaktadır. Doğuştan gelen engel durumlarda 2 -6 ay arası dönemde dahi bebeğin yüzme eğitimine başlaması mümkün olmaktadır. Kişinin anne karnında yüzme ve nefes tutma gibi reflekslere sahip olması nedeniyle, bu refleksler unutulmadan eğitimlere başlanması çok daha faydalı olmaktadır. Bununla birlikte engel durumu hangi yaşta söz konusu olursa olsun yüzme eğitimi oldukça faydalı olacaktır.
Engelli Bireyler için Yüzme Kursu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Engelli bireyler için yüzme eğitimi seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
·Yüzme kursunun havuzunun hijyenik olmasına dikkat etmek gerekmektedir.
·Engelli bireye eğitim verebilecek uzman eğitmenlerin olması gerekmektedir.
·Fizyoterapi amaçlı veya omurgadan kaynaklı rahatsızlıkları iyileştirme terapisi gibi özel bir ihtiyacınızın olması halinde bu konuda uzman bir eğitmen olduğuna emin olmanız gerekmektedir.
Her birey için özel olarak eğitim verilmesi gerekmektedir. Genellikle kurslar ortak eğitim vermektedir. Ancak her bireyle özel olarak ilgilenilmektedir. Seçtiğiniz kursunengelli yüzme terapisi olarak faydalı olabilmesi için bireyle özel olarak ilgilenildiğinden emin olmanızda fayda bulunmaktadır.